TarinammeMoikka just sulle!
Olen Anniina, se sulle ehkä jo myymälästä tuttu kaupantäti ja yrittäjä Metkusen takana.

Olen taustaltani visualisti, pukuompelija ja teatteripuvustaja, juuriltani iloinen itäsuomalainen höpöttäjä, aikuisiällä Tampereelle muuttanut ja tänne mitä parhaimmin kotiutunut luovan toteutuksen monitoiminainen. Rakastan teemajuhlia, visuaalisia satumaailmoja, laadukasta asiakaspalvelua, urbaania kaupunkikulttuuria ja hyvää fiilistä.

Metkunen on toteutunut unelma,
suurin mitä on koskaan ollut.Jo lapsena mulle oli selvää, että isona musta tulee joku, joka tekee jotain kivaa, luovaa ja omannäköistään. Haaveammatit vaihtuivat, mutta tapa millä tahdoin tehdä töitä oli aina selkeä. Lukioaikana eksyin puolivahingossa mukaan yrittäjyyspuolen projektiopintoihin, mikä konkretisoi haaveen sanoiksi.
Mä haluan isona yrittäjäksi.

  Tein pukuompelijaksi valmistumisen jälkeen puolen vuosikymmenen verran töitä freelancer-teatteripuvustajana pyörittäen ohessa myös pienen teatterin pukuvuokraamoa. Puvustuksia toteuttaessani asioin viikottain Karnevaalikauppa Aprillin Jyväskylän myymälässä ja lopulta päädyin Aprillin tiskin taakse ensin kiireapulaiseksi ja sitten työntekijäksi. Aprillissa työskennellessäni rakastuin karnevaalimaailmaan entistä syvemmin. Visualistiopintojen perässä Tampereelle muutettuani olin innoissani uudesta kotikaupungistani, mutta kävin vielä tekemässä opinnäytetyöni Jyväskylään, rakkaista rakkaimpaan Aprilliin. Sen jälkeen luovutin avaimet haikein mielin ja siirryin työskentelemään arkisemman vaatetuksen pariin. Moneen kertaan sanoin ääneenkin, että olisipa Tampereellakin oma Aprilli, mutta asia jäi silloin vielä haaveeksi.

Kunnes sitten joulukuussa 2018 Tampereen Tuomiokirkonkatua kävellessäni huomasin lempikortteleissani tyhjenevän liiketilan. Vielä samana iltapäivänä heitin puolivitsillä ystävälleni ääneen, että joko olisi nyt mun aikani pistää pystyyn oma karnevaalikauppa, osin perinteisellä mallilla mutta myös omalla twistillä. Kierrätysideologiaa, second handia ja kaikenlaisen uuden kokeilemista naamiaisiin ja teemajuhliin liittyen. Siitä se ajatus sitten lähti ja eskaloitui hyvinkin nopeasti konkreettiseksi toiminnaksi. Joululomani käytin liiketoimintasuunnitelman laatimiseen, jonka jälkeen suuntasin määrätietoisesti uusyrityskeskukseen ja päätin taistella unelmani todeksi. Irtisanouduin ihanasta vakityöstäni jossa olin viihtynyt jo useamman vuoden ja hyppäsin kohti tuntematonta. 25.4.2019 vietettiin Metkusen, mun ihan oman liikkeeni avajaisia. 

*****

Nyt kolme vuotta myöhemmin on kestetty läpi koronat, julkisivuremontit ja muut yrittäjyyteen liittyvät ei-aina-niin iloiset yllätykset. Muutaman vaikeimman päivän tältä ajalta vaihtaisin kyllä rehellisesti poiskin, mutta kaupastani en luopuisi mistään hinnasta. Pienin askelin olen saanut tuotua myyntiin perinteisen karnevaalitavaran rinnalle yli kolmenkymmenen kotimaisen artistin ja käsityöläisen koruja, asusteita ja muita tuotteita. Second hand -puoli on vakiintunut osaksi toimintaamme ja asiakkaat rakastavat värikkään erikoista valikoimaamme. Ja Maailmaa ei voi muuttaa kerralla, mutta koen, että otamme koko ajan tärkeitä askelia ja viemme Metkusen nimissä naamiais- ja teemajuhlakulttuuria kohti parempaa huomista. 

Ja tiedätkös jo mitä? Se ihana puoti, joka aiemmin Jyväskylän Aprilli-myymälänä tunnettiin, siirtyi liiketoimintakaupan myötä osaksi firmaani 1.1.2022 alkaen. Perinteikkäällä paikalla osoitteesta Kauppakatu 13 löydät nyt Metkunen Jyväskylän! Jotenkin kummasti tässä kaikkien kriisivuosien keskellä olen siis tullut myös laajentaneeksi unelmani ulottumaan myös sinne, mistä tarinani tällä alalla alkoi.

*****

Metkusesta on ensimmäisten toimintavuosiensa aikana tullut tärkeä yhteisö niin minulle, edustamiemme kotimaisten tuotteiden tekijöille kuin asiakkaillemmekin. Itselleni on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen asiakas saa tulla meille sellaisena kuin on, ja että jokaisen asiakkaan kysymykset, olivatpa ne pieniä tai suuria, ovat yhtä tärkeitä.

Meille saat koska vaan tulla kysymään apua niin maskeerausasioissa kuin asukokonaisuuksienkin etsimisessä, olipa tähtäimessäsi lastenjuhlat, opiskelijabileet, polttarit tai burleskilavat, ja olipa budjettisi pari tai parisataa euroa. Jokaiselle löytyy jotakin. Teatteripuvustajan taustallani ja ammattitaitoisen henkilökuntani avulla luomme kanssasi asun hahmolle kuin hahmolle, jos apuamme siihen haluat. Joko olet kuullut tarinan Metkusen nimen takaa? Tampereen (ja toisinaan Jyväskylänkin) kaupallamme päivystää lisäkseni usein myös pieni ja pippurinen, toisinaan kovin innokkaasti haukkuva, mutta hyvin ihmisrakas jackrussellinterrieri Metku, jonka mukaan kauppammekin on nimetty. Tuo logokuvastakin tuttu karvakuono on liikkeemme ylipomo, turvallisuuspäällikkö ja rapsutusvastaava, ja nimensä mukaan äärimmäisen kova metkuilemaan. Metkua saa tulla rapsuttamaan aina kun hän mukanani kaupalla on. Metkulla on aina aikaa niin uusille kuin vanhoillekin ystäville!

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan maailmaamme ja ihmettelemään, kuinka värikäs voi pieni karnevaalikauppa ollakaan. 

Anniina, Metkusen yrittäjä